Salı, Temmuz 2, 2024
Ana SayfaTakip SistemleriAraç Takip Sistemleri

Araç Takip Sistemleri

Mobilitenin arttığı günümüzde firmalar takip sistemleriyle araç filolarını kendi merkezlerinden izleyip yönetebiliyor, ortaya çıkan işin sonucunu da detaylı raporlamalar ile denetleyebiliyorlar. Bu da işin verimini, kalitesini ve disipline edilmesini sağlıyor.

Firmaların, araç filosunun nerede olduğunu bilmesi ve gün içinde yaptğı seferleri izlemesi 5-6 sene öncesine kadar yeterli olabiliyordu. Şu an için aracın lokasyonunu görmenin yanında, dinamik iş emirleriyle bir yerden bir başka yere yönlendirilmesi, aracın kendisi veya taşıdığı ürüne yönelik telemetrik bilgilerin merkezden izlenmesi, hatta aracın belirlenen noktaya geldiğinde kullanıcıyı kısa mesajla bilgilendirmesi de söz konusudur.

Araç takip sistemini kullanan bir firma, aracın yaptığı her hareket merkezde veri olarak saklandığından, geçmişe dönük iki tarih arasında da nerede olduğunu, kendisine atanan işlerin yapılıp yapılmadığını, tanımlanan hız limitlerine uyup uymadığı gibi detaylı raporlara erişilebilmektedir. Böylesi bir kontrol mekanizması, mevcut işlerin hızlanması ve optimum sürede bitirilmesi gibi verim arttırıcı sonuçları da beraberinde getirmektedir.

Araç takip hizmeti, internet üzerinden verilmektedir. Firmalar hiç bir ek yazılıma, veritabanı, sunucu ve sayısal harita yatırımına gerek duymadan mevcut internet browserları ile araç takip uygulamasına erişip, kendilerine özel kullanıcı adı ve şifreleri girerek filolarını izleyebilmektedir. Ayrıca böylesi bir hizmet, kullanıcının tek bir bilgisayara bağımlılığını da ortadan kaldırmaktadır. İster işyerinden, isterse evinden uygulamaya erişip araçlara ait verilere 7/24 ulaşılabilmektedir.

Araç takip uygulamalarında kullanılan sayısal haritalar, tüm illerde sokak-cadde bazına kadar detay içeren, uluslararası standartlarda belli bir metodoloji ve hassasiyette üretilen haritalardır. Yıl içerisinde birçok kez güncellendiği için sürekli en doğru harita verisini kullanıcılara sunulmaktadır. Güncelleme, sadece yol verisinin değil, harita üzerinde yer alan ilgi noktalarını da kapsamaktadır. Hastane, eczane, banka şubeleri, ATM’ler, otoparklar, alışveriş merkezleri gibi onlarca farklı kategoride, yüzbinlerce nokta da sürekli güncellenip, her ay artan sayıda kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.

Araç takip projesinde kullanılan araç donanımı genel anlamda 3 bileşenden oluşmaktadır. Bunlardan birincisi GPS uydularından gelen konum bilgisini alan GPS modülüdür. Bir diğeri ise, bu konum bilgisini saklayan, sensör gibi diğer bileşenleri yöneten bir araç bilgisayarıdır. Tüm bu bilgiler bir GPRS modem aracılığıyla da merkezdeki servera ulaştırılır. Endüstriyel anlamda ve arazide kullanım için üretilen GPS donanımları uzun yıllar kullanılabilmektedir.

Uygulamaya, kendine ait kullanıcı adı ve şifresi ile giren kullanıcı filosuna ait tüm araçları ana ekran üzerinden kolaylıkla görebilmektedir. Bu ekranda tüm araçlar kendi plaka bilgileriyle listelenir ve aracın o anki hızı ile mevcut konumu, o an arazide hareket halinde mi yoksa duruyor mu gibi bir çok veri ile kullanıcı bilgilendirilir. Kullanıcı, aracın o anki lokasyonunu sayısal harita ve uydu görüntüsünden takip eder.

Araç takip uygulamasında geriye dönük raporlama seçenekleri de oldukça önemlidir. Araçtan gelen her türlü bilgi veritabanına kaydedildiği için, toplam katedilen mesafe, aracın o gün kaç saat kullanıldığı, seyredilen hız bilgisi, nokta ve bölgeye varış-ayrılış zamanları, aracın rölantide ne kadar beklediği gibi farklı raporlar kullanıcı tarafından alınabilir.

Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments