Web sayfalarının güvenliğini sağlamak için kullanılan web güvenlik duvarı teknolojilerine WAF (Web Application Firewall) denir. Web sayfasına gelen çağrıları öncelikle WAF karşılar. Gelen çağrının içeriğini kontrol ederek zararlı ve kötü niyetli istekleri engeller. Uygulama katmanında paket incelemesi yapan güvenlik duvarları çoğu zaman web tarafından gelen tehditlerde başarısız olmaktadır. Bu yüzden internet üzerinden gelen gelişmiş saldırıları kesebilmek için WAF çözümleri kullanılmaktadır. WAF’lar her geçen gün karmaşıklaşan sistemlerde web trafiği üzerinden gelen anormalllikleri tespit ederek belirlenen kurallar çerçevesinde gelen taleplerden saldırgan amaçlı talepleri engellemek üzerine kurulmuş bir teknolojidir. Diğer bir deyişle HTTP/HTTPS/SOAP/XML-PRC gibi protokoller üzerinde detaylı paket analizi yaparak zararlı istekteri bloklamak için geliştirilen bir çözümdür.
Artık kurumlarda gün geçtikçe web uygulama sayısı arttığı için sunucu sayıları da git gide artıyor ve yönetilmesi, konfigüre edilmesi, bakımı, yedeklemesi, korunması derken iş içinden çıkılmaz bir hal alıyor ve inanılmaz bir iş yükü ve uçuk maliyetler getirebiliyor. Web uygulaması ve veri tabanı sunucularına da bütçe ayırıp kurulumunu yapmak epey maliyetli ve mevcut yapılarda gittikçe karmaşıklaşarak yönetilmesi güç bir hal alıyor.
FortiWeb
FortiWeb web uygulama firewall’u orta/büyük ölçekli kuruluşlar, uygulama servis sağlayıcıları ve SaaS sağlayıcıları için özelleştirilmiş katmanlı web uygulaması tehdit koruması sunmaktadır. FortiWeb web tabanlı uygulamaları ve internete açık olan verileri saldırı ve tehditlere karşı korur. Gelişmiş teknikler kullanarak kötü amaçlı kaynaklara, DoS saldırıları ve SQL enjeksiyonu, siteler arası betik çalıştırma-XSS, bellek taşması, dosya dahil etme, cookie zehirleme gibi karmaşık tehditlere ve çok sayıda diğer saldırı türlerine karşı çift yönlü koruma sağlar. Ayrıca yeni nesil Web Güvenliği ürünlerinde WAF haricinde Load Balance, Cache, Sıkıştırma gibi özellikler de bulunmaktadır.
Load Balancing
Türkçede Yük dengeleyici olarak adlandırılan Load Balancing, istemcilerden gelen talepleri ve ağ trafiğini çoklu sunucu sistemlerine verimli bir şekilde dağıtma işlemi olarak tanımlanmaktadır. İstekleri yalnızca online olan sunuculara göndererek yüksek güvenlik ve erişilebilirlik sunmanın yanı sıra gelen trafiğin yoğunluğuna göre sunucuları devreye alma veya çıkarma gibi esneklikler de sağlar.
Cache
WAF sistemlerinde yer alan Cache modülü kullanıcıların doğrulanması, istenmeyen URL’lerin filtrelenmesi, tehlikeli web içeriklerinin reddedilmesi, bant genişliğinin düşürülmesi, web trafiğinin hızlandırılması, web uygulamalarına gelen zararlı isteklerin bloklanması ve trafiğn loglanması gibi avantajları sunarak servis kalitesini arttırır.
Compression
Sıkıştırma (compression), iletilecek verilerin boyutunu düşürerek kullanıcılara yanıt verilmesi için geçecek süreyi azaltmaktadır. Sıkıştırma her türlü istemci talebine ve servis isteklerine uygulanabilir
Firmamız web güvenliği ile ilgili ihtiyacı belirleyerek doğru ürünün seçilmesi ve konumlandırılması konularında hizmet vermektedir.