Pazar, Haziran 30, 2024
Ana SayfaHaberlerİşlemci Nedir? İşlemci Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

İşlemci Nedir? İşlemci Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Bilgisayarların temel bileşenleri arasında yer alan işlemciler, performans düzeyini doğrudan etkiledikleri için bir bilgisayarda ilk dikkat edilen detayların başında gelir. Hard disk, RAM ve ekran kartı ile birlikte bilgisayarların temel donanımlarını oluşturan işlemciler, diğer teknolojik ürünler gibi çeşitli marka, model ve özelliklerde karşımıza çıkabilir. “İşlemci nedir?”, “İşlemci türleri nelerdir?” ve “İşlemci alırken nelere dikkat edilmelidir?” gibi sorularınızın cevaplarını öğrenmek için hazırladığımız bu kapsamlı yazıya göz atabilir, böylece detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İster dizüstü ister masaüstü olsun; bir bilgisayar alacağınız zaman ilk karşılaştığınız terimlerden biri işlemcidir. Bilgisayarları meydana getiren ana unsurlardan biri sayılan işlemci çeşitleri, cihaz hızını direkt olarak etkiledikleri için oldukça önemlidir. Bu yüzden “İşlemci nedir?” sorusunun cevabı kadar “İşlemci ne işe yarar?” ya da “İşlemci çekirdek nedir?” gibi soruların cevaplarını da öğrenmenizde fayda vardır. Yazının devamında işlemcilere dair bilmeniz gereken tüm ayrıntıları öğrenerek kendiniz için en uygun seçeneği keşfedebilirsiniz.

İşlemci Tam Olarak Nedir? İşlemci Ne İşe Yarar?

işlemci nedir işlemci ne işe yararİşlemci en basit haliyle; “bilgisayarın beyni” olarak tanımlanabilir. Kısaca CPU yani Central Processing Unit (Merkezi İşlem Birimi) şeklinde adlandırılan işlemciler, günümüzde mikroişlemci biçimindedir. İlk kez 1971 yılında taşınabilir hesap makinelerinde kullanılmaya başlanan ve yalnızca basit matematiksel işlemler yapabilen mikro işlemciler, günümüzde yalnızca bilgisayarların değil, ek olarak akıllı telefon ve tablet gibi farklı elektronik cihazların da beyni sayılır. İlk mikro işlemcinin üreticisi olan Intel, aynı zamanda işlemci dendiğinde AMD ile birlikte akla gelen nadir markalardan biridir. Intel’in geliştirdiği x86 tabanlı işlemci modeli, uzun yıllar kullanılmış olmakla beraber bugün dahi yaygın olarak kullanılabiliyor.

x86 tabanlı Intel işlemciler arasında Pentium, Celeron, Pentium III gibi farklı performans değerlerine sahip seçenekler bulunur. İşlemci konusunda diğer bir dünya devi sayılan AMD ise ilk gerçek 64 bit destekli mikro işlemci modeli x86-64 ile ismini tüm dünyaya duyurmuş olmakla beraber Intel de bu teknolojiyi kullandığı Core serisi ile büyük başarılara imza attı. Uzun süredir sıkı bir rekabet içinde bulunan Intel ve AMD’nin soket yapıları ve teknolojileri birbirinden farklı olsa da her iki markanın ürünleri de işlemci çekirdek sayısı, iş parçacığı sayısı, işlemci temel frekansı, maksimum turbo frekansı, önbellek, veri yolu hızı ve TDP gibi ortak özellikler barındırır.

İşlemci Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İşlemci alırken dikkat edilmesi gerekenler
İşlemci alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında ürünün markasından modeline, kaçıncı nesil olduğundan işlemci ön belleğine kadar birçok kriter yer alır. Tüm bu ayrıntıları öğrenmek için işlemcinin tam adına ve özelliklerine göz atmanız yeterlidir. Örneğin; Intel Core i9 10980HK işlemci modelini adım adım inceleyerek kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

  • Intel’in işlemci serilerinden biri olan Core, ilk olarak 2006 yılından itibaren kullanılmaya başlandı ve günümüzde de kullanılmaya devam eden seriler arasındadır. İsminden anlaşılabileceği gibi i9 modeli de Core serisinin bir parçasıdır.
  • i9, Intel Core serisinin daha önceki i3, i5, i7 modellerinde olduğu gibi x86-64 tabanlı bir işlemci modelidir ve piyasaya çıkış tarihi 2017’dir. Ayrıca i9 işlemciler, Intel Core X serisi adıyla da bilinir.
  • 10980HK modelindeki 10 rakamı işlemcinin neslini ifade eder. Haliyle bu işlemci modeli, Intel’in 10. nesil işlemci modellerinden biridir. 980 ise bu modeli diğerlerinden ayırmanızı sağlayan özel numarasıdır. HK da Intel’in işlemci özelliklerini gruplandırmak için kullandığı kısaltmalardan biridir ve “yüksek performans uyumlu arttırılabilir işlemci hızı” anlamına gelir.
  • Model isimlerinde yer alan veriler dışında Turbo Boost gibi teknolojiler de işlemci tercihinde önemli bir faktördür. Örneğin; Intel’in Turbo Boost özelliği, işlemcilerinin maksimum düzeyde verimli çalışmasını sağlar.
  • Markası ve modeli ne olursa olsun işlemcilerde “En son çıkan ürün en iyi üründür.” anlayışı geçerli olmaz. i7 işlemci, sadece i5 işlemciden sonra çıktığı için daha verimli ya da daha kusursuz değildir.
  • İşlemci seçiminizi kolaylaştırmak için çekirdek sayısı, iş parçacığı sayısı, işlemci temel frekansı, maksimum turbo frekansı, önbellek, veri yolu hızı ve TDP değerlerinin yüksekliğine dikkat homöopathische potenzmittel mann edebilirsiniz. Ek olarak ihtiyaç duyduğunuz takdirde işlemci soğutucu gibi ek donanımlar kullanabileceğinizi de aklınızda bulundurmalısınız.

İşlemci Anakart Uyumu Nasıl Anlaşılır?

İşlemci alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan diğer bir faktör de işlemci anakart uyumu faktörüdür. Anakartlar temel olarak AMD uyumlu ve Intel uyumlu olmak üzere iki gruba ayrılır. Bu durum, anakartın üretimine dayalı ve kalıcı bir durum olduğu için değiştirilemez. Haliyle belirli bir işlemci markası kullanmak istiyorsanız anakartınızın o markayla uyumlu olmasına en baştan dikkat etmelisiniz. Ardından ilgili işlemcinin FSB hızı nedir, anakartla uyumlu mu, gibi detayları göz önünde bulundurmak gerekir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments