Perşembe, Temmuz 4, 2024
Ana SayfaDestek-EgitimResim Boyutu Küçültme Nasıl Yapılır? Resim Boyutu Küçültme İçin En Etkili Ücretsiz...

Resim Boyutu Küçültme Nasıl Yapılır? Resim Boyutu Küçültme İçin En Etkili Ücretsiz 10 Araç

Büyük fotoğraflar genellikle “yüksek kalite” anlamına gelse de, bazen bir görüntünün boyutunu küçültmekten başka seçeneğiniz yoktur. Fakat bu noktada bilmeniz gereken bir şey var. Bir fotoğrafın boyutunun kaliteyle hiçbir ilgisi yoktur ve bir fotoğrafın kalitesinden ödün vermeden boyutunu kolayca küçültebilirsiniz.

İçindekiler  Göster 

Bir dosyanın boyutunu küçültmenizi gerektirebilecek birçok neden vardır. İşte bu nedenlerden bazıları:

  • Disk alanınız tükeniyorsa ve daha fazla boş alana ihtiyacınız varsa, görüntünün boyutunu kolayca küçültebilir ve bilgisayarınızda yer açabilirsiniz.
  • Bir fotoğrafı ek olarak (e-posta veya başka şekilde) yüklemek istiyorsunuz, ancak dosya boyutu eklenemeyecek kadar büyük. Küçültülmüş bir dosya boyutu, dosyayı kolay ve hızlı bir şekilde yüklemenize olanak sağlar.
  • Web sitenize bir fotoğraf yüklemek istiyorsunuz, fakat fotoğraf boyutu büyükse, bu sadece web sitenizde yer kaplamakla kalmaz, aynı zamanda web sitesinin yavaş yüklenmesine de neden olur.

Tüm bu durumlar fotoğrafın boyutunun küçültülmesini gerektirir.

Resim Boyutu Küçültme Nasıl Yapılır?

Çoğu sorunun birden fazla çözümü vardır. Fotoğraf boyutu küçültmenin de öyle…

Peki bu çözümler nelerdir?

1. Görüntü boyutlarını azaltma

Örneğin, orijinal görüntü 4000px x 2000px ise, bunu 2000px x 1000px’e düşürebilirsiniz. Muhtemelen aynı en boy oranını korumak istersiniz. SnagIt veya Affinity gibi birçok görüntü programı bu seçeneğe sahiptir.

2. Resmi kırpma

Görüntünüzde alakalı olmayan nesneler varsa bu özellik oldukça iyi çalışır.

3. Resmi Sıkıştırma

Fazladan verileri kaldırmak için bir görüntü sıkıştırma programı kullanabilirsiniz.

Elbette, Adobe PhotoShop veya Affinity Photo gibi yukarıdaki adımları uygulayabilen bir dizi yazılım paketi vardır. Ancak bu yazılımlar, genellikle dik bir öğrenme eğrisi ve maliyetle gelir. Bu öğrenme eğrisine ve maliyete katlanmak istemiyorsanız, resim boyutu küçültme sunan ücretsiz web sitelerinden birini kullanabilirsiniz.

Resim Boyutu Küçültme İçin En Etkili 10 Araç

Adobe Photoshop gibi birçok fotoğraf düzenleme programı resim boyutlarını küçültmenize yardımcı olur. Ancak, bu programlar belirli bir ücrete tabiidir. Neyse ki, kullanımı ücretsiz olan ve harika sonuçlar veren çeşitli çevrimiçi araçlar var.

1. BeFunky

BeFunky

BeFunky harika bir ücretsiz resim boyutlandırma aracıdır. Size resim boyutu küçültmenin dışında birçok seçenek sunar. Ücretsiz sürümünde fotoğraf boyutlandırma ve düzenlemeyi kullanabilirsiniz. Daha fazla seçenek istiyorsanız, hesabınızı aylık bir ücret karşılığında yükseltebilirsiniz. Ücretli sürüm, fotoğraf filtreleri ve efektler, rötuşlar, çerçeveler, metin ve daha fazlası gibi seçeneklere erişmenizi sağlar.

Ücretsiz seçenek sayesinde, fotoğrafınızı genişliğe, yüksekliğe veya yüzde ölçeğine göre yeniden boyutlandırabilirsiniz. Örneğin, fotoğrafınızın 500 piksel genişliğinde olması gerektiğini biliyorsanız, bunu “Width – Genişlik” alanına yazabilirsiniz. Görüntünün bozulmaması için yüksekliği otomatik olarak seçecektir.

Genişliği ve yüksekliği kendiniz seçmek istiyorsanız, “En Boy Oranını Kilitle – Lock Aspect Ratio” kutusunun işaretini kaldırmanız yeterlidir. Dikkatli olun çünkü bu oran değiştiğinde fotoğrafın kalitesi kötüleştirebilir.

2. Rszr

Rszr, birçok ücretsiz fotoğraf yeniden boyutlandırma aracının sunmadığı bir seçenek sunar. Rszr sayesinde görüntünüzün belirli bir bölümünü kırpabilir ve ardından yeniden boyutlandırabilirsiniz. Bu, bir ürünün çevresinde çok fazla beyaz alan varsa veya bir kişiyi bir fotoğrafın yan tarafından kaldırmak istiyorsanız yararlı olabilir. Ayrıca görüntüyü sağa veya sola döndürmenize de olanak tanır.

Not: Bu ücretsiz resim yeniden boyutlandırıcıyı kullanmak için tarayıcınızda Flash Player’ı etkinleştirmeniz gerekir. Zaten etkinleştirilmiş bir tane yoksa, Rszr size otomatik olarak soracaktır.

3. Online Image Resize

Online Image Resize

Basit şekilde fotoğrafları yeniden boyutlandırmaya yaraya Online Image Resize, bazı çevrimiçi fotoğraf boyutlandırıcı araçlarının kafa karıştırıcı veya kullanımı zor olduğunu düşünüyorsanız harikadır. Çünkü size tek bir seçenek sunar. Bir veya daha fazla fotoğraf seçerek hepsinin olmasını istediğiniz genişlikte ayarlayabilirsiniz (Minimum 16 piksel ve maksimum 1024’tür).

Online Image Resize, tüm fotoğrafları otomatik olarak istediğiniz genişlikte olacak şekilde değiştirir. Ardından tek tek dosyaları kırpma, döndürme vb. düzenleme seçeneğiniz vardır. İşiniz bittiğinde, bunları tek tek veya tümünü bir ZIP dosyası içinde indirebilirsiniz.

4. Simple Image Resizer

Simple Image Resizer

Simple Image Resizer, adındanda anlaşılabileceği gibi oldukça kolay bir araçtır. Simple Image Resizer ile görüntülerinizi seçebilir, boyutlara (pikseller) veya yüzdeye göre yeniden boyutlandırmak isteyip istemediğinizi belirleyebilir, pikselleri veya yüzde sayısını seçebilir ve ardından Yeniden Boyutlandır’ı (Resize) tıklayabilirsiniz.

Araç oranları otomatik olarak koruma seçeneği sunmadığından boyutlar seçeneğine dikkat edin. Yoksa çarpık veya tuhaf görünen bir nihai sonuçla karşılaşabilirsiniz.

Bu araç ayrıca farklı dosya boyutlarındaki görüntüleri dönüştürmenize de olanak tanır.

5. ResizePixel

5. ResizePixel

ResizePixel, görüntüleri yeniden boyutlandırmanıza izin veren, basit ve anlaşılır bir araçtır.

Aracı kullanırken piksel cinsinden genişliği ve yüksekliği seçin, ardından son görüntünün kaliteyi kaybetmeden sıkıştırılmasını veya görüntünün kilobayt veya megabayt olarak yeniden boyutlandırılmasını isteyip istemediğinizi seçin. Dosyaları JPG, PNG, GIF, WEBP, TIFF, BMP’ye dönüştürmeyi veya aynı şekilde tutmayı da seçebilirsiniz.

Otomatik sıkıştırma modunun, gözle görülür kalite kaybı olmadan görüntü boyutunu azaltacağını unutmayın. Dosya boyutu üzerinde daha fazla kontrole ihtiyacınız varsa, görüntüyü kilobayt veya megabayt cinsinden küçültebilirsiniz. Resim boyutunun önemli olduğunu belirtmekte fayda var çünkü yüksek çözünürlüklü resimler web sitenizin yükleme süresini yavaşlatabilir ve dolayısıyla dönüşüm oranlarını düşürebilir.

6. JPEG Optimizer

JPEG Optimizer

JPEG Optimizer, fotoğraflarınızı çevrimiçi olarak yüklemenize ve sıkıştırmanıza olanak tanır. Bu basit araç, adından da anlaşılacağı gibi, yalnızca JPEG dosyalarında çalışır.

JPEG Optimizer ile ilgili harika olan şey, optimize etmeden önce resimlerinizi yeniden boyutlandırmanıza olanak vermesidir. Resimlerinizi küçülterek boyutlandırmak size daha da hızlı yükleme süresi kazandıracak ve bu çevrimiçi platformlarda performansınızı artıracaktır.

Kendi optimizasyon düzeyinizi seçmenize olanak tanıyan JPEG Optimizer, ayrıca görüntünüzün kalitesini kontrol etmenizi de sağlar.

7. Optimizilla

Optimizilla

Optimizilla, resimlerinizde mümkün olan en düşük dosya boyutuyla mükemmel kaliteyi yakalamanızı sağlar. Bu araçla hem JPEG hem de PNG fotoğraflarınızı sıkıştırabilirsiniz.

Optimizilla’da ayrıca fotoğrafınızın önceki ve sonraki sürümünü gösteren bir sistem bulunur. Bu şekilde devam etmeden önce görüntünüzün kalitesini önizleyebilirsiniz. Böylece, gözle görülür bir kalite kaybı yaşamadan önce görüntünüzü ne kadar optimize etmek istediğinize karar verebilirsiniz.

Optimizilla ayrıca toplu işleme için mükemmel bir araçtır. Bir seferde 20 adede kadar görüntü yüklemenize ve her fotoğraf için ayrı ayrı sıkıştırma düzeyini ayarlamanıza olanak tanır.

8. Kraken.io

Kraken.io

kraken.io ile toplu miktarlarda JPEG, PNG ve animasyonlu GIF dosyasını optimize edebilirsiniz.

Bu listedeki diğer görüntü iyileştiricilerin aksine Kraken.io, dosyalarınızı en düşük boyut için optimize eder. Yani Kraken.io ile her zaman girdiğiniz görüntünün en küçük dosya boyutlu sürümünü elde edersiniz. Ardından, sıkıştırılmış fotoğrafları birer birer veya .zip biçiminde indirebilirsiniz.

Kraken.io ayrıca dosyaları Dropbox’a aktarmanıza veya Box, Dropbox veya Google sürücüsünden içe aktarmanıza izin verir.

Daha gelişmiş özellikler arıyorsanız, Kraken.io, görüntü yeniden boyutlandırma yetenekleri, aynı anda birden çok görüntü kaynağı girme yeteneği, sınırsız görüntü boyutu yüklemesi ve daha fazla bir dizi başka avantajla birlikte gelen profesyonel bir sürüm sunar.

Ücretsiz sürüm, fotoğraf dosyalarını her biri 32 MB boyutunda ve toplamda 100 MB’a kadar sıkıştırmanıza olanak tanır. Yani gerçekten, Kraken.io’nun sizin için ne kadar iyi çalışacağı, optimize etmek istediğiniz görüntülerin başlangıç boyutuna bağlıdır.

9. TinyPNG

TinyPNG, görüntüleri sıkıştırmak için kullanılan en yaygın web sitesidir. Basit ve ücretsiz bir araç arıyorsanız, en temel seçeneklerden biridir.

Tek yapmanız gereken fotoğraflarınızı sayfaya yüklemek!

Sistem otomatik olarak fotoğraf boyutunuzu azaltmakla ilgilenecektir. Boyut, %70’e varan bir küçültme ile önemli ölçüde küçültülür, ancak görüntü kalitesi çıplak gözle bakıldığında korunur ve neredeyse hiç kayıp olmaz. Hazır olduğunda fotoğraflarınızı otomatik olarak indirebilirsiniz.

TinyPNG’nin avantajı, png veya jpg formatındaki fotoğraflarla uyumlu olmasıdır, ancak hepsinden önemlisi, 20’ye kadar farklı fotoğraf (her biri maksimum 5 MB) yükleyebilir ve hepsini birkaç saniye içinde tek seferde sıkıştırabiliriz.

10. Squoosh.app

En modern ve önerilen fotoğraf küçültme seçeneklerden biri olan Squoosh, çevrimiçi bir kompresör ve dönüştürücü olarak hizmet veren bir Google uygulamasıdır. Bu uygulama ile ücretsiz olarak fotoğraflarınızın formatını değiştirebilir ya da boyutunu azaltabilirsiniz.

Squoosh’un kullanımı çok kolay ve rahattır. İşlem sonrası öncesi ve sonrası görüntülerine sahip olursunuz. Bu sayede farklı parametreleri değiştirebilir ve sonuç istediğiniz gibi olana kadar kaliteyi kontrol edebilirsiniz. İstediğinize ulaştıktan sonra, görüntüyü istediğiniz çözünürlükte indirebilirsiniz. Squoosh’un temel avantajlarından biri, ilk kez kullandığınızda bir internet bağlantısına ihtiyaç duysanız da, ikinci seferde çevrimdışı çalışmasıdır.

11. Compressor.io

Compresor.io, 10 MB’a kadar olan fotoğrafları veya dosyaları yüklemenize izin veren ve orijinal boyutun %90’ına kadar sıkıştırma sağlayan bir web sitesidir. Çok hızlıdır ve kullanması basit bir araçtır.

CMS’nizdeki Görüntü Boyutunu Azaltacak Eklentiler

Yukarıda resim boyutu küçültme için en etkili araçları sizinle paylaştık. Fotoğraflarınızı bu şekilde küçültebilirsiniz, fakat sitenize boyut olarak çok büyük resimler yüklüyorsanız, bunları otomatik olarak küçültecek bazı eklentiler de vardır.

İşte bu eklentilerden birkaçı:

1. WordPress

  • WP Smush PRO
  • EWWW Image Optimizer
  • ShortPixel

İlgili İçerik: WordPress Nedir? WordPress’in Avantajları Nelerdir?

2. Shopify

  • Image Optimizer – Image Compression and Optimization
  • Crush.pics – Image Compression and Optimization
  • ImageRecycle image compression
  • SEO Photo Optimizer
  • Minifier – Image and Website Optimization

İlgili İçerik: Shopify Nedir? E-Ticaret Web Sitenizi Nasıl Oluşturursunuz?

3. Magento

  • Image Magick

Yukarıda fotoğraf boyutlarını küçültmenize yarayacak araçları sizinle paylaşmaya çalıştık. Siz hangi fotoğraf boyutu küçültme araçlarını kullanıyorsunuz? Yorum bölümünde bize kullandığınız aracı yazın, bir sonraki güncellememizde listeye ekleyelim. Bu listeyi veya içeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.

İlgili İçerik: Magento Nedir? Yeni Başlayanlar için Magento Rehberi

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments