Salı, Temmuz 2, 2024
Ana SayfaDestek HizmetleriRAM Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır? Önemi ve Türleri

RAM Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır? Önemi ve Türleri

Bugün kullandığımız ve hesap yapma yeteneğine sahip her cihazda RAM bulunuyor. Her birimizin sık sık duyduğu, elimizdeki cihazların hepsinde bulunan RAM, en çok merak edilen konulardan biri oluyor.Bilgisayar almaya giden kişiler de çoğu zaman ilk olarak RAM bilgisi almak istiyor. Bilgisayarlar için büyük önem taşıyan RAM, ihtiyaç duyulan güç olarak da biliniyor.  Biz de bu yazımızda sizler için RAM ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladık.

İçindekiler  Göster 

RAM Nedir?

RAM yani Random Access Memory, Rastgele Erişilebilir Bellek olarak biliniyor. Bilgisayarın daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayan RAM, bir nevi elektronik cihazların kısa süreli hafızası olarak tanımlanıyor. RAM, tüm bilgisayarların işletim sisteminde bulunuyor.

RAM, bir depolama aygıtına daha hızlı okuma ve yazma erişimi sağlıyor. Bilgisayarlara yüklenecek veriler için RAM kullanılıyor. Bunun sebebi ise RAM’in, sabit bir sürücüden çok daha fazla hızlı olmasıdır.

RAM, hiçbir veriyi çok uzun süre hafızasında tutmuyor. Çalışma prensibi sebebiyle devrelerine giden güç kesildiği zaman sakladığı bilgilerin tümünü siliyor. Sürekli olarak kendini tazeleyen ve diğer bileşenler ile köprü görevi gören RAM, devreye girdiği anda işlemleri hızlandırıyor.

RAM Ne İşe Yarar?

RAM’in asıl görevi, bilgisayarın çok daha hızlı çalışmasını sağlamaktır. Bilgisayarlarda kısa süreli hafıza görevini gören RAM, bu verilerin ve sistemin çok daha hızlı şekilde sürdürülmesini sağlar. RAM, bilgisayarlarınızda uygulamaların yüklenmesine, elektronik tabloların düzenlenmesine, oyun deneyimlerine olanak sağlar. Bunun yanı sıra görevleri hatırlayarak görevler arasında hızlı geçişler yapılmasını da sağlar.

RAM, bilgisayarlar tarafından aktif bir biçimde kullanılır. Eğer sistem yavaşlarsa, bunun sebebi RAM olacaktır. RAM yükseltildikçe, bilgisayar da aynı oranda hızlanacaktır.

RAM, bilgisayarların kısa süre içinde ihtiyaç duyulabileceği her şeyi bünyesinde barındırır. Bu bilgileri depolar ve ihtiyaç anında hızlı bir biçimde iletir. Bu sebeple de oyun oynarken ya da herhangi bir görsel üzerinde çalışma yaparken hiçbir yavaşlama olmadan sistemin iyi bir şekilde çalışmasını da sağlar.

RAM Nasıl Çalışır?

RAM içerisinde 0 ve 1’leri bulunduran bölümler barındırır. Bu bölümlerin her biri hücre olarak adlandırılır. İşlemci talimatı gönderdiğinde RAM, üzerinde bulunan adreslerde ilgili bilgiyi bulur, bunun ardından adres RAM kontrolörüne gönderilir. RAM, işlemciden gelen isteği koordine eder ve belirlenmiş adreslere gönderir. Bu adres üzerinde yer alan transistörler de hücreleri açar, gereken kapasitördeki bilginin okunmasına yardımcı olur.

RAM Neden Önemlidir?

Az önce de bahsettiğimiz gibi RAM, kısa süreli verileri bünyesinde barındırır. İşlemcinin hali hazırda kullandığı tüm veriler RAM hafızasında bulunur. Bu sebeple de sık sık kullanılan bilgileri her seferinde hatırlanmasına gerek olmaz. Bu da direkt olarak hızı büyük ölçüde etkiler. RAM kapasitesi, cihazın hızı için hayati bir önem taşır. RAM olmadan bilgisayar kullanmak neredeyse imkansızdır. Bilgisayarlar, telefonlar ve birçok elektronik cihaz, verileri geçici olarak tutabileceği bir parçaya ihtiyaç duyar. Bu parça da RAM olarak bilinir. Bu sebeple de RAM, elektronik cihazların birçoğunun vazgeçilmez bir parçası haline gelir.

RAM Türleri Nelerdir?

Birden fazla RAM türü bulunmaktadır. Şimdi gelin bu RAM türlerini birlikte inceleyelim.

  • Statik RAM (SRAM)
  • Dinamik RAM (DRAM)
  • Eş Zamanlı Dinamik RAM (SDRAM)
  • Çift Veri Hızlı Eş Zamanlı Dinamik RAM (DDR SDRAM)
  • Çizimsel Çift Veri Hızlı Eş Zamanlı Dinamik RAM (GDDR SDRAM)

Statik RAM (SRAM)

Statik RAM, ana RAM çeşitlerinden biridir. İlk olarak 1990’lı yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu RAM, kesintisiz güç akışı sağlaması sebebiyle statik olarak adlandırılır. DRAM’a göre daha az kapasitesi bulunur. Yazıcılarda ve dijital kameralarda sıklıkla kullanılır.

Dinamik RAM (DRAM)

DRAM, ana RAM çeşitlerinden ikincisi olarak bilinir. 1970-1990 yıllarında yaygın olarak kullanılmıştır. Yüksek bir kapasiteye sahiptir. Maliyeti SRAM’a göre çok daha düşüktür. Ağ donanımlarında ve video oyunlarında sıklıkla kullanılır.

Eş Zamanlı Dinamik RAM (SDRAM)

Bu sistem, 1993 yılında geliştirilmiştir. Fakat günümüzde de aktif bir biçimde kullanılmaktadır. Eş zaman ibaresi kullanılır çünkü sistem, işlemci saatiyle eş zamanlı bir biçimde çalışır. Bu sayede veri transferi dengelenir ve sistem çok daha sağlıklı bir biçimde çalışır. Bu tür, bilgisayar belleklerinde sıklıkla kullanılır.

Çift Veri Hızlı Eş Zamanlı Dinamik RAM (DDR SDRAM)

SDR sistemi DDR sisteminden önce kullanılan sistemdir. DDR, alçalan ve yükselen kenarlarda işlem yapma kabiliyetine sahip bir sistemdir. SDR saniyede 1 işlem yaparken DDR saniyede 2 işlem yapma kapasitesine sahiptir.

Çizimsel Çift Veri Hızlı Eş Zamanlı Dinamik RAM (GDDR SDRAM)

GDDR SDRAM ilk olarak 2003 yılında hayatımıza giriş yapmıştır. Bu sistem, özellikle ekran kartlarına çok önemli ölçütte katkı sağlamıştır. Özellikle güç gerektiren oyunlar için kullanımı zorunlu bile denebilir.

GDDR SDRAM ve DDR SDRAM arasındaki en büyük fark işlem sayısı ve süresidir. GDDR SDRAM türünde esas olan gecikme değil, yapılan işlemdir. DDR SDRAM türünde ise önemli olan gecikme olmamasıdır.

RAM Nasıl Temizlenir?

RAM tüketimini olumlu bir şekilde etkilemek için düzenli bir şekilde temizlik yapmanız gerekir. Şimdi gelin bunu maddeler halinde inceleyelim.

  • Yazılımınızı her zaman en güncel halinde tutun. Bu verimliliği artırmanıza sebep olacaktır. Yazılımların eski sürümlerinin işlenmesi için çok daha fazla veri gerekir. Bu da yavaşlamaya sebep olur.
  • Bilgisayarınızı yeniden başlatmak da verilerin temizlenmesine sebep olacaktır. Perde arkasında çalışan birçok gereksiz programı bu sayede temizleyebilirsiniz.
  • Chrome ve Firefox, bellek yönetimi için en iyi tarayıcılardır. Bu tarayıcıları kullanmaya özen gösterin.
  • Önbellekler, RAM hafızasında çok fazla yer kaplar. Bu sebeple de sık sık önbelleğinizi temizleyin.

Tarayıcı uzantıları, belleği doldurur. Bu nedenle bu tarayıcı uzantılarını kaldırmanızı öneririz.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments